![]() |
Artūrs Aumalis aicina baudīt mūsdienīgu un sezonālu maltīti viduslaiku atmosfērā
20. Septembris 2023

Katras jaunas ēdienkartes tapšanā cenšamies izmantot sezonāli pieejamus produktus – lielu daļu no tiem vietējo ražotāju produktus, atbalstot zemniekus un viņu saimniecības. Mērķis ir to darīt pēc iespējas vairāk, piedāvājot kvalitatīvu un daudzveidīgu ēdienkarti.
Artūrs, kā sākās jūsu sadarbība ar Jaunpils pils krogu?
Tas bija 2019. gads - pēc prombūtnes no Latvijas atgriezos mājās savā dzimtajā pusē Tukumā. Sapratu, ka vēlos sev nesteidzīgāku un ainaviskāku vidi, prom no galvaspilsētas burzmas. Tā nu viss kosmosā sakrita un piedāvājums nāca tieši laikā – iepazīšanās ar Jaunpils pils restorānu. Sākotnēji šis bija domāts kā pagaidu variants, taču vēlme sevi izzināt un mācīties kopā ar kolektīvu lika šeit palikt un nu jau ceturto gadu esmu šeit, kā šefpavārs.
Vai jūs izmantojat vietējos produktus ēdienu pagatavošanā?
Katras jaunas ēdienkartes tapšanā cenšamies izmantot sezonāli pieejamus produktus – lielu daļu no tiem vietējo ražotāju produktus, atbalstot zemniekus un viņu saimniecības. Mērķis ir to darīt pēc iespējas vairāk, piedāvājot kvalitatīvu un daudzveidīgu ēdienkarti. Un cik gan lieliski būtu, ja krogā lielākā daļa no produkcijas būtu pašu Latvijas zemnieku saimniecību audzēta, ražota. Skatoties uz savas ģimenes saimniecību un pats izmantojot uzturā pašu audzētos tomātus, gurķus, kabačus, zemenes, dažādos garšaugus, garša un smarža ir neaprakstāma. Vēlos, lai to izbaudītu plašāks cilvēku loks.Vai Jaunpils pils krogā ir ieplānoti sezonālie piedāvājumi?
Tas, kam es un mūsu virtuves komanda vairāk vēlamies pievērst uzmantību pirms šīs ziemas sezonas un vispārīgi arī turpmāk veidojot piedāvājumus, ir marinēšanai, konservēšanai, fermentēšanai un citiem produktu uzglabāšanas veidiem. Mūsu platuma grādos tās vienmēr ir bijušas nozīmīgas un nenoliedzami vajadzīgas prasmes, lai gluži vienkārši pārciestu sezonu maiņu. Dot iespēju dabīgiem produktam paildzināt savu mūžu, tajā pašā laikā iegūstot jaunas, apslēptas garšu nianses, šķiet ir ne tikai vajadzīgi, bet arī aizraujoši. Es uzskatu, ka Jaunpils pils kroga jaunā identitāte ir sākuma stadijā un šī, uz rūpēm par produktu balstītā ideoloģijā, būs viens no tās stūrakmeņiem.
„Pils”, Jaunpils,
Jaunpils municipality, LV – 3145, Latvia | Phone: +371 63107082